Makale
Şeyhülislâm’ın darbe girişimi
Müslüman ülkeler arasında tek nükleer güç olan Pakistan’da hükümeti yolsuzlukla suçlayan ve bu gerekçeyle düÅŸürmek üzere sokaklara çıkan on binler var. Mânidardır bu hurûc hareketinin önemli ayağını Pakistan Halk Hareketi (PAT) partisi oluÅŸturmaktadır. LiderliÄŸini de taraftarlarının “ÅŸeyhülislâm” unvanıyla andığı Tahir El Kadri yapmaktadır. Pakistan’ı yolsuzluktan ve hırsızlardan kurtarmak adına kaosa sürüklüyor.
Rüyasında Peygamber Efendimiz’den (sas) “Pakistan’ı kurtar” emri aldığını iddia ediyor.
Uzun yıllar Pakistan’da yaÅŸamış birisi olarak iki ülke arasındaki bazı önemli benzerlikler dikkatimi çekiyor. Bunlardan birisi de, Türkiye’ye ne zaman küresel bir hamle yapılsa aynı dönemlerde ona benzer bir hamle de Pakistan’a yapılmaktadır.
Meselâ 28 Åžubat. 28 Åžubat İslâm’ı azaltmaya matuf küresel bir projeydi. Arap olmayan üç önemli Müslüman ülkede; Türkiye, Pakistan ve Malezya’da eÅŸzamanlı yürürlüÄŸe sokuldu. Bu üç ülkede, aynı dönemlerde dindarlara çok büyük darbeler vurulmuÅŸ, ülke tehlikeli suların anaforuna çekilmiÅŸti.
Türkiye’de postmodern, Pakistan’da direkt modern askeri darbe yapılmıştı. Malezya’da ise Macar asıllı Yahudi iÅŸadamı Soros’un öncülüÄŸünde ekonomi çökertilmiÅŸti. Üç ülkede de yapılan operasyonların siyasi, iktisadi ve içtimai bedeli çok ağır olmuÅŸtu.
Tarih tekerrür ediyor. Hizmet’in son dönemde Türkiye’de hükümet aleyhine baÅŸlattığı hareketin bir benzeri ÅŸimdilerde çok benzer gerekçe ve yöntemlerle Pakistan’da yaÅŸanıyor. Hükümeti düÅŸürmek için sokaÄŸa dökülenlerin liderliÄŸini de, Tahir El Kadri isminde bir din alimi yapmaktadır.
Tahir El Kadri, Pakistan’da Brelvî bidat ekolünün önemli bir temsilcisidir. Brelvî hareketini aşırılıklarıyla bilinen bir sufi hareketi diye birkaç cümleyle tanımlayabiliriz. Diyobent ekolü, gerek fıkıhta ve itikatte ve gerekse sülûkta bunların aşırılıklarına karşı çıkan en büyük İslâmî ilmî harekettir.
Teori ve pratiÄŸiyle bir fenomendir Åžeyh Kadri. Onu kimi zaman bir siyaset adamı olarak sahada görürsünüz. Bazen profesör unvanlı bir akademisyen. Bazen dinler arası diyalog ÅŸampiyonu. Bazen sivil alanda insan hakları için mücadele eden bir aktivist. Okullar ve üniversiteler açan bir eÄŸitimci…
‘Teröristler Müslüman olamaz’ diyen bir hümanist. Pakistan’daki vaaz kürsülerinden Kanada’ya uzanan ve bu ülkenin vatandaÅŸlığına geçen nevi ÅŸahsına münhasır bir lider. 2006 yılında oraya yerleÅŸen bir organizatör. Kanada’dan hem yurtdışında yaÅŸayan Pakistanlıları hem de ülkede yaÅŸayan taraftarlarını örgütleyen, yöneten ve onları yolsuzluklarla mücadele adına sokaÄŸa dökmeyi baÅŸaran birisi.
Henüz yorum yapılmamış.